Wat is Reiki

Het woord Reiki komt uit het Japans en bestaat uit twee delen: ‘Rei’ en ‘Ki’. Rei betekent spiritueel of ziel/geest; en Ki betekent energie. Letterlijk betekent Reiki dan zoiets als spirituele energie. Het wordt ook wel een universele energie genoemd, die overal in en om ons heen is. Het is een energie, die ons onder andere vitaliteit en levenskracht geeft. De term Reiki wordt ook gebruikt om de methode aan te duiden, de methode van heling, die Mikao Usui heeft bedacht en uitgewerkt. Iemand die Reiki heeft, kan iemand anders en/of zichzelf helpen deze energie beter te laten doorstromen door te behandelen volgens deze methode.

Reiki heling

Ons lichaam en onze geest hebben de vaardigheid zichzelf te helen. Dit is hoe een wond weer dicht groeit en je meestal vanzelf weer beter wordt wanneer je ziek bent. Gedurende het leven ontstaan er echter allerlei blokkades die de vrije stroming van de energie hinderen en ervoor zorgen dat het lichaam en de geest zichzelf minder goed helen of zelfs ziek worden. Door middel van Reiki behandelingen help je deze blokkades weer op te ruimen. Dit kun je vergelijken met een riviertje dat dichtgeslibd is, waar modder en stenen de vrije doorstroom verhinderen, en één of meerdere keren goed doorspoelen deze modder en stenen kunnen wegspoelen, waarna het riviertje weer vrij kan stromen.

Maar je hoeft geen (zware) klachten te hebben om baat te hebben bij een Reiki behandeling, net zoals je geen blessure hoeft te hebben om te kunnen genieten van een massage. Veel mensen, inclusief ik zelf, vinden het heerlijk om gewoon een Reiki behandeling te krijgen om zo even lekker tot rust en in balans te komen.

Reiki en geluk

Reiki kan ook helpen, al dan niet in combinatie met andere technieken, om gelukkiger te worden. Reiki kan oude patronen losmaken en eventuele negatieve ervaringen zacht maken en een plek geven. En het kan ook leiden tot nieuwe inzichten; soms laat het ons dingen realiseren die we eigenlijk bewust of onbewust al wisten maar niet durfden te erkennen. Hierdoor ontstaat er weer ruimte om te kunnen groeien en een nieuwe weg in te slaan.


NB: Hoewel Reiki altijd goed doet, is het geen vervanging voor reguliere medische zorg. Bij serieuze klachten adviseer ik altijd naar een arts of specialist te gaan.