Wat is geluk? De lach van een kind.

Meisje dat blij lacht naar de camera

Geluk zit hem vaak in de kleine dingen. Zo was ik was vandaag (28-1-22) boodschappen aan het doen, in gedachten verzonken, en ging op mijn hurken om iets van de lagere schappen te pakken. Een meisje (kleuter) stond vlak bij en lachte me spontaan toe. Ik glimlachte terug, stond op en liep verder … en merkte dat ik aan het neuriën was.

Het zijn vaak de kleine dingen die ons blij kunnen maken en het mooie is dat wij onszelf kunnen trainen om dit soort dingen meer op te merken, waardoor we gelukkiger kunnen worden.

Deze gebeurtenis deed me denken aan een experiment dat ik jaren geleden eens met mezelf uitvoerde. Ik had destijds een hekel aan boodschappen doen, met name de zaterdag boodschappen, waarbij het druk was en de meeste mensen met hun winkelwagen, nauwelijks op anderen lettend, zich door de supermarkt werken. Ik was toen al meer bezig met mijn ideeën over geluk en bedacht me dat ik de technieken ook zelf kon toepassen. Ik besloot om tijdens het boodschappen, niet zoals altijd en als de meeste anderen in mijn eigen bubbel mij door de supermarkt te werken, maar in plaats daarvan de mensen aan te kijken, te groeten en vriendelijk voor te laten gaan. Hoewel de helft van de mensen het nauwelijks merkte, kreeg ik van de andere helft vaak een vriendelijke knik en/of glimlach terug. Ook toen merkte ik opeens dat ik neuriend door de supermarkt liep en het boodschappen doen helemaal niet zo erg was.

Het laat weer zien dat een positief gevoel en gelukservaring een perceptie is die je zelf kunt beïnvloeden; zie ook: Gelukkiger worden. Ik moest nog steeds dezelfde boodschappen doen, maar ik had er wel meer lol in. En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het door mijn gedrag ook voor een aantal andere mensen net een klein beetje leuker was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *